· 

Dia de les Persones Desaparegudes L'any 2021 es van denunciar a Catalunya 3.333 desaparicions

Fuente: www.rtve.es

 

A Catalunya, cada any es realitzen un nombre important de denúncies per desaparició de persones. Concretament, el 2021 es van presentar 3.333 denúncies per desaparició, de les quals 1.190 corresponen a menors d’edat, de 13 a 17 anys.

 

 

El Departament d’Interior ha celebrat aquest matí l’Acte institucional del Dia de les Persones Desaparegudes sense Causa Aparent, que se celebra des de l’any 2020 i dona compliment a la moció 86/XII del Parlament de Catalunya sobre la millora de la gestió de la desaparició de persones i del suport a llurs familiars.

Trencar amb els mites

La desaparició d’una persona causa angoixa i una gran incertesa als familiars, que exigeix als poders públics que duguin a terme totes les gestions possibles i s’utilitzin tots els mitjans per trobar la persona desapareguda al més aviat possible. Aquestes situacions requereixen celeritat en les accions, intercanvi d’informació i una actuació coordinada de departaments, entitats i unitats operatives implicades en la localització de la persona desapareguda. Són fonamentals també la cooperació, la coordinació i la col·laboració entre cossos policials.

 

Les institucions recorden la importància d'acabar amb mites com esperar 24/48 hores abans de denunciar. 

Jaume Badiella va denunciar la desaparició de la seva exparella, la Mònica, l'agost de 2018. Deu mesos després, els mossos trobaven el seu cadàver enterrat al jardí de la casa que compartien a Terrassa. Aleshores, ell va confessar el crim. Els Mossos d'esquadra compten amb una unitat especialitzada per casos com aquest, encara que siguin l'excepció.

 

La caporala Laura Villanueva, cap de l’Oficina d’Atenció a les Famílies de Persones Desaparegudes dels Mossos d’Esquadra, assegura que un 78% dels casos de desaparició criminal, que representen una mínima part del total, són per violència masclista.

El cas de Cristina Bergua, desapareguda fa 25 anys, també va marcar un abans i un després en la forma d'investigar. Aleshores el cos de Mossos d'Esquadra va ser pioner.

 

L’any 2014, la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra va posar en marxa l'Oficina d’Atenció a Familiars de Persones Desaparegudes per donar resposta a les famílies oferint-los suport i acompanyament, especialment en els primers moments, en què la incertesa i la por els envaeixen l’ànim. L’OFDES dona una atenció qualificada i personalitzada i les seves integrants acompanyen les famílies durant el procés de desaparició.

 

Casos sempre oberts

Els Mossos asseguren que els casos no es tanquen i que mai es deixen d'investigar. Tot i que el 98,8% de les denúncies es resolen, el secretari general d’Interior, Oriol Amorós, ha inaugurat l’acte explicant que un 74% dels menors entre 13 i 17 anys desapareguts, reincideix.

 

En aquest sentit, Amorós ha destacat que, “si bé és cert que hi ha casos molt vinculats a trastorns de la conducta”, cal desmitificar aquest fet perquè “hi ha una causa que es diu adolescència”.

 

Recordem que el més important és “denunciar immediatament la desaparició i aportar la màxima informació sobre la persona desapareguda i les circumstàncies en què s'ha produït” i destaca la importància de la col·laboració dels mitjans i les xarxes per difondre-les.