· 

La pandèmia ha reduït gairebé un 40% les desaparicions

Participants en l’acte per a Cristina Bergua. Foto: Twitter (@INTER_SOS)
Participants en l’acte per a Cristina Bergua. Foto: Twitter (@INTER_SOS)

Fuente: liniaxarxa.cat

 

El coronavirus ha tingut efectes en tots els aspectes de la societat. Gairebé cap n’ha quedat al marge. I les desaparicions de persones sense causa aparent no en són una excepció. Tal com revela l’informe anual elaborat pel Centre Nacional de Desapareguts del Ministeri de l’Interior, durant el 2020 les denúncies per desaparició de persones van caure gairebé un 38% en comparació amb el 2019. En tot l’any passat se’n van registrar 16.528 i el 92% van quedar resoltes abans del 31 de desembre. De fet, dos terços de les denúncies es van resoldre durant els 14 primers dies de la desaparició.

 

Com explica Montserrat Torruella, el 2020 va ser “un any molt atípic” en referència a les desaparicions. És la presidenta d’Inter-SOS, l’associació de familiars de persones desaparegudes sense causa aparent. Durant el confinament més estricte, l’entitat es va dedicar a trucar als socis i familiars de persones desaparegudes per poder parlar amb ells, donar-los suport i saber si tenien alguna necessitat. Torruella reconeix que “la situació de resoldre el cas en aquell moment no era plantejable” i, per això, es van dedicar a fer una tasca de cura “més personal”, fent que “entre tots” s’hagin acompanyat.

 

La resiliència és un dels valors que l’associació fa temps que treballa amb les famílies i que s’ha reivindicat durant la pandèmia. També el fet d’haver d’encaixar situacions que ningú s’esperava o no poder-se acomiadar de persones estimades, una situació que els familiars de persones desaparegudes coneixen bé.

 

Aquests valors i sentiments també es van reivindicar en l’acte, aquest any més reduït per la pandèmia, que es va fer el 9 de març a la ciutat per recordar la cornellanenca Cristina Bergua, desapareguda el 1997.